maandag 5 februari 2018

Jan Corduwener Theaterorkest - Kruispolka (Decca M 33069 mtx XQ 1095) (78rpm)

Jan Corduwener was het jongste kind van een kleermaker en begon op zijn veertiende met musiceren Voor de Tweede Wereldoorlog speelde hij in verschillende amusementsorkesten. Zijn eerste optreden was in het Orkest van Carl Dassi in ‘Astoria’ in Amsterdam. Hierna speelde hij o.a. in het orkest van Max Tak in het Tuschinski-Theater. Jan Corduwener volgde een vioolopleiding, maar ontwikkelde zich tot een muzikaal multitalent: naast viool speelde hij accordeon, vibrafoon, orgel en gitaar en hij was een verdienstelijk zanger.


Sterk aangetrokken door de dansmuziek richtte hij in 1951 zijn eigen Ballroom Orkest op. Met dit orkest, dat hij tot zijn dood bleef leiden, nam hij een groot aantal grammofoonplaten op, waaronder Ballroom memories (1958). Tot in het begin van de jaren ’60 was het ballroom genre erg populair.

Corduwener leidde tal van ensembles, waaronder het Theaterorkest Jan Corduwener (Pennies from heaven), Kwintet Jan Corduwener, Proficiat, Cantarina, Tromboneorkest Jan Corduwener, Amusementsorkest Strijk en Zet en Grand Gala Orkest. Daarnaast begeleidde hij andere artiesten op de plaat, waaronder Willy Alberti en Johnny Meijer (Meyer). Corduweners grootste hit was Een dansliedje deint (muziek: Joop de Leur, tekst: Jacques van Tol).


Jan Corduwener Theaterorkest - Kruispolka
Geen opmerkingen:

Een reactie posten