zondag 10 juni 2018

Ray Franky & Jetty Gitari & Orkest Harry Frekin - Oh Heideroosje (1954 (Decca 22.326 mtx Fo 4220) (78rpm) (Re-post by request)

Ray Franky (Bois-Guillaume (Frankrijk), 12 november 1917 – Vilvoorde, 7 juli 2002), geboren als François-Victor De Paepe, was een Vlaams charmezanger die zijn grootste successen in de jaren vijftig behaalde. Hij was vooral bekend als zanger van de evergreen Oh Heideroosje.

Na de Tweede Wereldoorlog begon hij samen met de Mechelse accordeonist Pol Loos te zingen in diens café. In 1949 startte zijn zangcarrière en De Paepe nam de artiestennaam Ray Franky aan. In dat jaar volgde zijn eerste plaatopname: de song Domino die in Parijs werd opgenomen. Hij begon te toeren en kon van het zingen zijn beroep maken.

 
Zijn eerste grote succes volgde in 1953 met Zing signorita. Zijn allergrootste succes kwam er een jaar later met Oh, Heideroosje, een Vlaamse vertaling van Oh, Heideröslein van de Duitse componist Gerhard Winkler dat Ray Franky samen met Jetty Gitari zong. Hierdoor werd hij ook in Nederland populair.

 
 
Ray Franky & Jetty Gitari & Orkest Harry Frekin - Oh Heideroosje


Ray Franky bracht vanaf dan een dagelijkse uitzending op Radio Luxemburg waar hij presentator bleef tot in 1959. Zijn populariteit bleef groeien en zijn fanclub telde op het toppunt van zijn populariteit ruim 6000 leden. Ray Franky bleef aan de lopende band platen opnemen en hij kreeg in 1959 als eerste Vlaamse artiest een gouden plaat voor zijn 10-jarige carrière.
 
 
Ray Franky & Orkest Harry Frekin - Vrolijk door 't leven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten