donderdag 28 december 2017

AVRO's Kinderkoor olv Jacob Hamel - Kleppermarsch (1933) (Odeon A 164991 b mtx 148105) (78rpm)

Het Kinderkoor Jacob Hamel (voorheen AVRO's kinderkoor) was een Nederlands kinderkoor verbonden aan de radio-omroep AVRO.

In 1929 werd het AVRO's kinderkoor opgericht onder leiding van Jacob Hamel (1883-1943). Elke dinsdag rond 17.00 uur was er een uitzending van het kinderkoor op de radio. Er verschenen boekjes en lp's met liedjes die door het koor werden gezongen. In mei 1940, meteen na de Duitse bezetting, werd de joodse Jacob Hamel ontslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hamel omgebracht in Sobibór.
Na de oorlog werd het kinderkoor in 1946 voortgezet en vernoemd naar Hamel. Dirigent was vanaf dat jaar Herman Broekhuizen. Tot in de jaren 80 verschenen er vele singles en lp's met kinderliedjes onder zijn leiding. Ook presentatrice Linda de Mol was lid van het kinderkoor.
De platen bevatten traditionele kinderliedjes, maar ook kinderliedjes van de hand van Herman Broekhuizen. Verschillende daarvan zijn zo bekend geworden, dat ze vaak ten onrechte als traditionele kinderliedjes worden beschouwd (een overzicht met liedjes van zijn hand is te vinden onder Herman Broekhuizen).
AVRO's Kinderkoor olv Jacob Hamel - Kleppermarsch
 


 
 
 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten