woensdag 7 juni 2017

Maria Zamora y sus muchachos - Pepita de Mallorca (1956) (Philips P 17618 H mtx AA 17618,2 H) (78rpm)

Maria Zamora was de artiestennaam van de Nederlandse zangeres Marietje Jansen (Amsterdam, 8 mei 1923 – Purmerend, 9 november 1996) uit de Amsterdamse Jordaan. Ze was vooral in de jaren 50 erg succesvol met haar Zuid-Amerikaanse repertoire.
Maria Zamora werd op 8 mei 1923 geboren als Maria Elisabeth Jansen (roepnaam Marietje), een oudere zus van Rika Jansen.
Ze ging al snel optreden met dit Fenomenaal Radio Dansorkest en in 1942 traden ze op in het Concertgebouw en in Carré. Ze nam vooral het Zuid-Amerikaanse en Spaanse, maar soms ook het Nederlandse repertoire voor haar rekening. Haar naam paste ze toen aan naar Maria Zamora (Zamora was de keeper van het Spaanse nationale voetbalelftal uit die tijd).
Bij dit orkest leerde ze haar toekomstige echtgenoot André Smit (artiestennaam Andrés Fereira) kennen. De situatie in Nederland werd in 1944 zo slecht dat het orkest werd ontbonden.
In 1949 begon André Smit zijn eigen orkest dat ging optreden onder de naam "Maria Zamora y sus muchachos" (Maria Zamora en haar Zuid-Amerikaanse orkest). Groot succes volgde. Mamá el Baión uit 1955 werd een internationale hit. Een gevolg van dit succes was dat Maria Zamora de vaste zangeres werd van het AVRO-programma FIESTA, met The Skymasters o.l.v. Bep Rowold. Dit programma liep enkele jaren door. Haar collega-zanger in dit programma was Thom Kelling die later werd opgevolgd door Wim van der Beek.

Maria Zamora y sus muchachos - Pepita de Mallorca

 

 
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten