zaterdag 15 juli 2017

Ensemble Vrij & Blij o.l.v. Wessel Dekker - Zomerliedje (1949) (Decca M 32531 mtx AM 3664)


Het ensemble Vrij en Blij werd in 1946 opgericht door Wessel Dekker, geboren op 27 mei 1914 in Hilversum.
De basis was al gelegd in 1936, toen Wessel De Speellieden oprichtte. Met dit kamWessel_Dekker_De_Speelliedener mandoline ensemble trad hij op 16 juni 1938 voor het eerst voor de NCRV-radio op.
Na de bevrijding ontstond uit met name De Speellieden het ensemble Mandolinata, bestaande uit mandolines, gitaren, accordeon, celesta en bas. Het ensemble speelde vanaf 1946 voor de NCRV-radio. Al snel werden daar acht damesstemmen aan toegevoegd.
Zo ontstond Vrij en Blij. Maar Wessel wilde er ook een solozanger bij hebben. Hij had ooit bariton Henk Dorel (voluit Henk Doreleyers,1907-1993) als solist bij de Koninklijke Mannenzangvereniging De Mastreechter Staar gehoord en vond dat de man zo duidelijk Nederlands zong. Henk hapte toe.

Vrij en Blij ontstond ook uit een behoefte aan vrolijke Nederlandse liedjes. Dekker was het zat dat de muziekwereld was vergeven van de songs die de Amerikaanse en Canadese bevrijders meebrachten. De eerste uitzending van Vrij en Blij was op 12 april 1946 en bleek een schot in de roos. Het was koren op de molen van de NCRV achterban. Het ensemble zorgde door optredens voor radio en propaganda-avonden in het land voor een grote ledenaanwas. Behalve Henk Dorel zong ook tenor Bert van ’t Hoff regelmatig bij het gezelschap.

Ensemble Vrij & Blij - Zomerliedje

2 opmerkingen:

Joop zei

Dag Theo,

De muziekliefde straalt er bij jou vanaf.
Weet je ook van wanneer de opname van "Suikerbossie" van Vrij en Blij is ? Ik zie soms 1950 maar ook soms 1952 !!

Joop groet

Bake liedjes zei

Houdt het jaartal maar op 1952 Joop.
Groetjes Theo

Een reactie posten