dinsdag 3 april 2018

Maria Zamora y Sus Muchachos - En Yucatan (1955) (Philips P 17450 H mtx AA 17450.1 H) (78rpm)

Maria Zamora was de artiestennaam van de Nederlandse zangeres Marietje Jansen (Amsterdam, 8 mei 1923 – Purmerend, 9 november 1996) uit de Amsterdamse Jordaan. Ze was vooral in de jaren 50 erg succesvol met haar Zuid-Amerikaanse repertoire.

Maria Zamora werd op 8 mei 1923 geboren als Maria Elisabeth Jansen (roepnaam Marietje), een oudere zus van Rika Jansen. Ze kreeg verkering met Toby Rix (Tobias Lacunes). Met hem en Bob Geskus vormde ze een trio: The Young Rambling Cowboys. Marietje noemde zich toen Mary Lee.
In de oorlog kregen ze door hun Amerikaanse cowboy-repertoire problemen met de Duitsers en schakelden ze noodgedwongen over naar Zuid-Amerikaanse en Spaanse liedjes; en veranderden hun naam in Los Magelas, naar de eerste letters van MArietje, GEskus en LAcunes. Toen haar verkering met Toby uitraakte stopte ze met dit trio. Door haar nieuwe vriend Gerard Hulscher werd ze geïntroduceerd bij het orkest van Ernst van 't Hoff.

Ze ging al snel optreden met dit Fenomenaal Radio Dansorkest en in 1942 traden ze op in het Concertgebouw en in Carré. Ze nam vooral het Zuid-Amerikaanse en Spaanse, maar soms ook het Nederlandse repertoire voor haar rekening. Haar naam paste ze toen aan naar Maria Zamora (Zamora was de keeper van het Spaanse nationale voetbalelftal uit die tijd).

Maria Zamora y Sus Muchachos - En Yucatan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten