donderdag 14 juni 2018

Tobi Rix - Voor een dubbeltje (1955) (Philips P 17452 mtx AA 17452.2 H) (78rpm)

Tobi Rix, pseudoniem van Tobias Lacunes (Amsterdam, 28 februari 1920 – Beverwijk, 15 december 2017), was een Nederlands zanger, clown, entertainer en acteur.
Lacunes vormde vlak voor de Tweede Wereldoorlog met zijn vriendin Marietje Jansen en Bob Geskus het trio The Young Rambling Cowboys. In de oorlog kregen ze door hun Amerikaanse cowboyrepertoire problemen met de Duitse bezetter en schakelden ze over op Zuid-Amerikaanse en Spaanse liedjes onder de naam Los Magelas, naar de eerste letters van MArietje, GEskus en LAcunes. De groep viel in 1943 uit elkaar en Lacunes noemde zich daarna Toby Rix.

Na de oorlog had hij een toeteract: "Toby Rix en zijn toeterix". Toen eind 1964 zijn collectie toeters verloren ging bij een brand die het Haagse Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in de as legde, werd een landelijke actie gehouden waarbij een grote hoeveelheid toeters voor Rix werd ingezameld.

In de jaren zestig had hij als "Tobietel Rix" een hitje met Hand in hand, een parodie op I Want to Hold Your Hand (1963) van The Beatles.

Tobi Rix - Voor een dubbeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten